Trui Demarcke (°1962°, woont en werkt in Zele), studeerde Sculpturale Keramiek aan Sint-Lucas te Gent. Dit vervolgde ze met studies Industriëel Textielontwerp te Kortrijk. Daarna richtte ze het label FIL&BAUKIS op, gekend om de excluslieve sjaals in zijde en breiwerk. Dit combineerde ze al die jaren met haar carrière als kunstenaar. Na verschillende solo- en groepsexpo’s, stelde ze het kunstenaarsboek ‘Tsimtsoem’ op, een scheppingsverhaal in 24 afbeeldingen.

Multimediakunstenaar Trui Demarcke start met haar beeldend werk vanuit het basiselement ‘licht’.  Dit gegeven is voor haar een ruimte die ze afbakent met materie, die op haar beurt een drager van energie en informatie wordt.

In de opeenstapeling van materialen en betekenissen die al dan niet in harmonie vibreren, krijgt de creatie een gelaagde ordening. Tegengestelde krachten vormen de rode draad in haar werk. Materiaal wordt aangebracht, weer weggehaald en laat een schim van de voorgaande handeling over. Zo wil de kunstenaar het proces van creatie voelbaar en zichtbaar maken in haar eindfase. De uitdrukking tsimtsoem - het inperken van de oneindige ruimte - is een filosofie die de kunstenaar zich graag toe-eigent om van chaos naar orde te gaan.

OVER HET WERK

*ZIJDESTOF

Het broze tweedimensionaal werk wordt ervaren als een gewichtloze sculptuur, bijna als een bas-reliëf dat zich van de muur wil losmaken. Door de transparantie van de zijdestof, vibreert het object en vermengt het zich met de ruimte.Het licht- en schaduwspel verandert continu en beïnvloedt het kijkmomentum. Het rustige kleurengebruik is meestal zacht pastelachtig geaard en fluctueert compromisloos z’n eigen weg.

*HOUT

Voor het werk op houten panelen, vertrekt Demarcke vanuit de willekeur. In een tegengestelde beweging van aanbrengen en afnemen van krijtpigment, bouwt de kunstenaar haar gelaagde beelden uit. De natuurlijke materialen zuigen, trekken, lossen op en laten sporen na. Denk: eb en vloed, de natuurlijke welving van komen en gaan.

Hilde Van Canneyt